Altyapı, Fiziksel İmkânlar ve Sosyal Projeler
Üniversite içi yollar, trafiğin akışının daha etkin olması için bir bütün olarak yeniden ele alınacaktır. Bu anlamda kısa, orta ve uzun vadeli çözümler üretilecektir.
Üniversitenin çevre ve peyzaj düzenlemesi, üniversitemize yakışır bir şekilde yeniden ele alınacak ve en kısa zamanda gerçekleştirilecektir. Demir yerine doğa çitler kullanılacak ve daha geniş yeşil alanlar oluşturulacaktır. Kampüsün her köşesine aynı ihtimam gösterilecektir.
Kampüsteki bina yoğunluğunun azaltılması için radikal tedbirler alınarak rahatlama sağlanacaktır. Bazı fakülte, yüksekokul ve hizmet binalarının kampüsteki başka mekânlara taşınmasının devamı söz konusu olabilecektir.
Kampüsteki park probleminin çözümü için mevcut kapasitenin daha etkin kullanılacağı bir sistem geliştirilecek ve özellikle yoğunluğun olduğu yerlere gerekirse kapalı ve katlı otoparklar inşa etmek dâhil olmak üzere park kapasitesi artırılacaktır.
Kaldırımlar modern şehirlerde ve kampüslerde olduğu gibi 15 cm’nin üzerinde olmayacak, bisiklet yolları daha modern bir şekilde rahatlıkla kullanılabilecek tarzda yeniden düzenlenecektir.
Altı ayın kış olduğu şehrimizde yüzmeden tenise her türlü sportif faaliyetin yapılabileceği büyük bir kapalı spor tesisi yapılarak öğrencilerimizin ve üniversitemiz mensuplarının hizmetine sunulacaktır.
Üniversite öğrencilerinin sosyalleşeceği ve günlük ihtiyaçlarını karşılayacağı öğrenci merkezleri planlanacak ve inşa edilecektir. Böylece fakülte binalarında bu ihtiyaçların karşılanmasından ziyade çalışma salonları ve kütüphanelerin yaygınlaştırılması sağlanacaktır. Kampüste bir kreş yapılarak hem kampüste yaşayan ailelerimizin çocuklarına hizmet sunulacak hem de okul öncesi eğitim öğrencilerinin staj yapabileceği bir uygulama merkezi olarak kullanılacaktır.
Çok kısa süren bahar ve yaz aylarını yaşadığımızın farkındalığını oluşturmak için kampüste yaygın olarak ve güzel bir şekilde yetişen LEYLAK, GÜL ve AKASYA çiçekleri ile ilgili günler ve etkinlikler düzenlenecek ve bu bitkiler kampüste yaygınlaştırılacaktır.
Dershaneler, bilgisayar salonları ve laboratuvarlar günümüz teknolojisi ve ihtiyaçları dikkate alınıp yeni bir anlayışla güncellenerek daha verimli ortamları sağlayacak çözümler üretilecektir. Bu anlamda tüm kampüsteki kablosuz internet ağlarının güçlendirilmesi ve kampüsün her yerinde kullanılması sağlanacaktır.
Yeni binaların yapımında ve mevcutların onarımında modern üniversite anlayışına uygun, geniş, ferah, akıllı bina teknolojilerini kullanan ve Erzurum’un önemli bir avantajı olan güneşli gün sayısından yararlanan bir anlayış hâkim olacaktır.
Üniversitemizin dış kapılardaki kontrollü geçişler ve fakülte girişlerindeki turnike/kapılardaki kartlı geçişler, daha etkin, daha güvenli ve üniversite anlayışına uygun olarak yeniden ele alınacak ve düzenlenecektir.
Son 10 yılda öğrenci sayısı 2 mislinden daha fazla artmasına rağmen, üniversiteye ulaşım hala aynı yöntemlerle sadece araç sayısı artırılarak yapıldığı için ihtiyaca cevap verememektedir. Bu problemin çözümü için gündemde olan raylı ulaşımın hızla gerçekleştirilmesi için özel çaba harcanacaktır.
Not: Bu proje fikirleri, istişare ile olgunlaştırılarak detaylandırılması ve gerçekleştirilmesi sırasında değişikliklere ve iyileştirmelere açıktır.